omnichannel

Het belang van ROPO: online onderzoeken en offline aankopen

Lennart

16 juni 2023

In de moderne wereld is de invloed van het internet onmiskenbaar. Steeds meer consumenten gebruiken online platforms om producten en diensten te ontdekken, prijzen te vergelijken en beoordelingen te lezen voordat ze een aankoopbeslissing nemen. Hoewel e-commerce een belangrijke rol speelt in de detailhandel, blijkt uit onderzoek dat de meeste aankopen nog steeds in fysieke winkels worden gedaan. Dit fenomeen wordt ROPO genoemd: Research Online & Purchase Offline. In deze blog zullen we het belang van ROPO verkennen en enkele bronnen onderzoeken die aantonen waarom online oriëntatie en bezoekers cruciaal zijn om ook verkopen in de winkel te realiseren.

De synergie tussen online en offline kanalen Consumenten hebben tegenwoordig de neiging om verschillende kanalen te gebruiken tijdens hun aankoopproces. Ze beginnen vaak met het online onderzoeken van producten, vergelijken prijzen en lezen recensies, maar uiteindelijk geven ze er vaak de voorkeur aan om het product in een fysieke winkel te kopen. Een rapport van Google toont aan dat 82% van de smartphonegebruikers hun telefoon raadpleegt tijdens een aankoop in een fysieke winkel. Dit illustreert de synergie tussen online en offline kanalen en benadrukt het belang van ROPO.

Versterking van vertrouwen en bevestiging Een van de belangrijkste redenen waarom consumenten ervoor kiezen om een product offline te kopen na online oriëntatie, is het opbouwen van vertrouwen. Online kunnen consumenten informatie vinden over het product, beoordelingen lezen en de reputatie van de verkoper beoordelen. Dit helpt hen een weloverwogen aankoopbeslissing te nemen. Door het product vervolgens in de winkel te zien en aan te raken, krijgen ze extra bevestiging van hun keuze. Een studie uitgevoerd door Deloitte toonde aan dat 49% van de consumenten aangeeft dat ze vertrouwen hebben in een product na het zien ervan in een fysieke winkel.

De rol van de fysieke winkelervaring Hoewel online winkelen handig is, biedt de fysieke winkelervaring voordelen die niet online kunnen worden gerepliceerd. In een winkel kunnen consumenten producten uitproberen, de kwaliteit ervan beoordelen, persoonlijk advies krijgen van verkopers en directe interactie hebben met het merk. Een onderzoek uitgevoerd door PricewaterhouseCoopers toonde aan dat 58% van de consumenten de voorkeur geeft aan winkelen in een fysieke winkel omdat ze het product willen zien, voelen en passen voordat ze het kopen.

Het stimuleren van impulsieve aankopen Een ander belangrijk aspect van ROPO is het potentieel om impulsieve aankopen te stimuleren. Hoewel consumenten online onderzoek doen, kunnen ze in de winkel worden verleid door aanbiedingen, speciale displays en persoonlijke aanbevelingen van verkopers. Een studie uitgevoerd door de University of Arizona toonde aan dat consumenten die eerst online onderzoek deden, 64% meer geld uitgaven aan impulsieve aankopen in vergelijking met degenen die alleen offline winkelden.

  Conclusie: ROPO, oftewel Research Online & Purchase Offline, speelt een cruciale rol in de moderne retailomgeving. Consumenten gebruiken online platforms om producten te ontdekken, prijzen te vergelijken en beoordelingen te lezen, maar uiteindelijk geven ze er vaak de voorkeur aan om hun aankoop in een fysieke winkel te doen. Het belang van ROPO is gebaseerd op de synergie tussen online en offline kanalen, de versterking van vertrouwen en bevestiging, de unieke fysieke winkelervaring en het stimuleren van impulsieve aankopen. Het is van vitaal belang voor retailers om online aanwezig te zijn, omdat dit de mogelijkheid biedt om bezoekers aan te trekken die uiteindelijk hun aankopen in de winkel doen.

  Wil je meer weten over hoe Datafuse jou kan helpen? Neem dan contact met ons op via info@datafuse.nl om een demo in te plannen. Ons team staat klaar om alle benodigde informatie over ROPO te delen met jou!

  Bronnen:

  1. Google, "How People Use Their Devices in Stores."
  2. PricewaterhouseCoopers, "Total Retail: Retailers and the Age of Disruption." (https://www.pwc.com/gx/en/industries/retail-consumer/total-retail.html)
  3. University of Arizona, "Consumer Behavior in the Context of Web-Based Retail Shopping."