retouren reduceren

3 tips om retouren te verminderen

Bas

12 juni 2023

Van de 508 miljoen pakketten die in 2021 binnen Nederland werden verzonden, werden er 57,5 miljoen teruggestuurd, aldus RTL. Steeds meer webshops onderzoeken methoden om te kijken hoe het retourpercentage kan worden teruggedrongen. Van het rekenen van kosten voor een retourbestelling tot het verschaffen van zoveel mogelijk relevante informatie voordat de bestelling überhaupt is geplaatst. Daarnaast zijn er nog een hoop andere manieren om de vele retouren verder te drukken. Bij deze 3 tips om met behulp van Datafuse het aantal retouren voor jouw webshop te verminderen.

1. Gebruik de Channable koppeling

Met Datafuse kun je op productniveau de verkoop- en retourcijfers van de afgelopen periodes doorsturen naar Channable. Hiermee kunnen de productfeeds in Channable nog beter worden geoptimaliseerd. Zo kun je ervoor zorgen dat producten met de hoogste retourpercentages minder prominent worden vertoond via bijvoorbeeld Google Ads en Facebook Ads. De producten die echt niet rendabel zijn, kun je zelfs helemaal uitsluiten. Andersom kun je de producten waar het aantal retouren minimaal is nog meer in jouw digitale etalage zetten.

2. Actie ondernemen

Met alle informatie die beschikbaar is in het dashboard kan actie worden ondernomen om het aantal retouren te verminderen. Hier volgen enkele acties die je kunt ondernemen:

  • Zorg ervoor dat producten met de hoogste retourpercentages zoveel mogelijk relevante maatinformatie en afbeeldingen op de productpagina hebben.
  • Pas de sortering op de overzichtspagina’s aan op basis van de opbrengst na retouren in plaats van alleen het aantal verkopen. De best presterende producten na aftrek van de retouren kunnen hoger op de pagina worden geplaatst.
  • Deel de retourengegevens met de afdeling inkoop. Onze dashboards zijn gemakkelijk te downloaden of te delen met andere mensen binnen de organisatie, zodat structurele uitschieters uit het assortiment kunnen worden verwijderd.

3. Inzicht verschaffen

De eerste stap bij het verminderen van retouren is het verzamelen van de juiste informatie. In het Datafuse-dashboard is dit al gedaan. Hier wordt op merk-, categorie- of zelfs product niveau weergegeven waar de retouren het hoogst zijn, inclusief de redenen van de retourzending. Dit biedt direct inzicht in de grootste pijnpunten.

Benieuwd hoe jij met jouw webshop de volgende stap kunt zetten met behulp van Datafuse? Neem dan contact op met info@datafuse.nl om een demo te plannen.